Pierwszy artykuł z cyklu "ABC zdrowego stylu życia"
Miło nam poinformować, że rozpoczynamy cykl artykułów pt. "ABC zdrowego stylu życia"
Pierwszy z nich dotyczy wód smakowych i ich wpływu na zdrowie i zachowanie dzieci.Zachęcamy do lektury. Czekamy na Państwa sugestie odnośnie tematów prozdrowotnych, które warto byłoby poruszyć na naszym blogu.
Wody
smakowe – czy to dobry zamiennik zdrowej wody ?
Czy
wody smakowe powinny znaleźć się w diecie dziecka ? Przyjrzyjmy się, jaki to
może mieć wpływ na stan zdrowia i zachowanie dzieci. W skład wody smakowej wchodzi między innymi cukier,
syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, acesulfam, benzoesan sodu i inne.
Cukier jest
produktem wysokoenergetycznym, dostarczającym 405 kcal na 100 g produktu i
żadnych składników odżywczych. W nadmiarze może powodować próchnicę zębów,
otyłość, cukrzycę, zaburzenia odporności, nadpobudliwość czy depresję. Dotychczasowe
badania wykazały, że słodki smak, dostarczany zarówno przez cukier, jak i
sztuczne substancje słodzące, wzmacnia apetyt.
Aspartam jest 200 razy
słodszy od sacharozy. W badaniach wykazano, że powoduje on wzrost koncentracji
wapnia w mózgu, sercu, płucach, śledzionie, nadnerczach i krwi. Jednocześnie
zmniejsza się koncentracja wapnia w nerkach, żołądku. W centrum Badania Raka w Bolonii wykazano, że w grupie badanych szczurów
aspartam powoduje wzrost zachorowania na białaczkę i chłoniaka. W innych
badaniach potwierdzono neurotoksyczne działanie aspatramu: napady epilepsji,
drętwienie, skurcze mięśni, zaburzenia koncentracji, zaburzenia widzenia, bóle
głowy.
Sacharyna
jest substancją 300-500 razy słodszą od sacharozy. W badaniach laboratoryjnych na
zwierzętach wykazano, że większe dawki sacharyny przyczyniają się do rozwoju
nowotworu pęcherza moczowego.
Acesulfam K
jest 200 razy słodszy od sacharozy. W licznych badaniach donoszono, że na
skutek spożywania acesulfamidu może być
przyczyną zmian genetycznych.
Syrop glukozowo-fruktozowy
ze względu na tanią technologię pozyskiwania, ze skrobi różnego pochodzenia
botanicznego, jest składnikiem wielu produktów. Przyczynia się do rozwoju
otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, dny moczanowej, niektórych
nowotworów, a także nadpobudliwości u dzieci.
W
badaniu opublikowanym w czasopiśmie medycznym „American Journal of Clinical
Nutrition” udowodniono, że cukier doprowadza do pobudzenia centrum nagrody w
mózgu, zwiększając apetyt na słodycze i inne węglowodanowe posiłki. Inne
badania dowodzą, że tylko tydzień wysokocukrowej diety wystarczy, by wpłynąć na
zaburzenie pamięci krótkotrwałej i koncentracji.
Nie
bez znaczenia jest także materiał, z którego wykonane są butelki plastikowe wykorzystywane
do przechowywania wód smakowych i nie tylko. Z wielu badań wynika, że obecność w
butelkach PET chlorku antymonu wpływa na zaburzenia hormonalne. Badania pochodzące
z 2007 roku dowodzą, że można uzyskać poprawę
zachowania u dzieci autystycznych , gdy zastosuje się dietę bez sztucznych
barwników i konserwantów.
Kwas benzoesowy
zsyntetyzowany chemicznie jest substancja konserwującą, dodawaną powszechnie do
wód smakowych. Może wywoływać astmę, pokrzywkę, nieżyt nosa, nadpobudliwość u
dzieci.
Nie ma wątpliwości, że wody smakowe
to marketingowa pułapka, w
którą często wpadają rodzice i opiekunowie dzieci. Należy się zastanowić, czy
dla zdrowia i prawidłowego rozwoju naszych pociech nie warto zwiększać
świadomości i szukać alternatyw dla wód smakowych w postaci czystej zdrowej
wody czy soków, ale o tym w następnym artykule.
Bibliografia:
FOODFORUM
(czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu), luty-marzec 2018/s.114-116
Komentarze
Prześlij komentarz