Pierwszy artykuł z cyklu "ABC zdrowego stylu życia"

Miło  nam poinformować, że rozpoczynamy cykl artykułów pt. "ABC zdrowego stylu życia"
Pierwszy z nich dotyczy wód smakowych i ich wpływu na zdrowie i zachowanie dzieci.
Zachęcamy do lektury. Czekamy na Państwa sugestie odnośnie tematów prozdrowotnych, które warto byłoby poruszyć na naszym blogu.


Wody smakowe – czy to dobry zamiennik zdrowej wody ?

Czy wody smakowe powinny znaleźć się w diecie dziecka ? Przyjrzyjmy się, jaki to może mieć wpływ na stan zdrowia i zachowanie dzieci. W skład wody smakowej wchodzi między innymi cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, acesulfam, benzoesan sodu i inne.
         Cukier jest produktem wysokoenergetycznym, dostarczającym 405 kcal na 100 g produktu i żadnych składników odżywczych. W nadmiarze może powodować próchnicę zębów, otyłość, cukrzycę, zaburzenia odporności, nadpobudliwość czy depresję. Dotychczasowe badania wykazały, że słodki smak, dostarczany zarówno przez cukier, jak i sztuczne substancje słodzące, wzmacnia apetyt.
 Aspartam jest 200 razy słodszy od sacharozy. W badaniach wykazano, że powoduje on wzrost koncentracji wapnia w mózgu, sercu, płucach, śledzionie, nadnerczach i krwi. Jednocześnie zmniejsza się koncentracja wapnia w nerkach, żołądku. W centrum Badania Raka w Bolonii wykazano, że w grupie badanych szczurów aspartam powoduje wzrost zachorowania na białaczkę i chłoniaka. W innych badaniach potwierdzono neurotoksyczne działanie aspatramu: napady epilepsji, drętwienie, skurcze mięśni, zaburzenia koncentracji, zaburzenia widzenia, bóle głowy.
Sacharyna jest substancją 300-500 razy słodszą od sacharozy. W badaniach laboratoryjnych na zwierzętach wykazano, że większe dawki sacharyny przyczyniają się do rozwoju nowotworu pęcherza moczowego.
Acesulfam K jest 200 razy słodszy od sacharozy. W licznych badaniach donoszono, że na skutek spożywania acesulfamidu  może być przyczyną zmian genetycznych.
Syrop glukozowo-fruktozowy ze względu na tanią technologię pozyskiwania, ze skrobi różnego pochodzenia botanicznego, jest składnikiem wielu produktów. Przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, dny moczanowej, niektórych nowotworów, a także nadpobudliwości u dzieci.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie medycznym „American Journal of Clinical Nutrition” udowodniono, że cukier doprowadza do pobudzenia centrum nagrody w mózgu, zwiększając apetyt na słodycze i inne węglowodanowe posiłki. Inne badania dowodzą, że tylko tydzień wysokocukrowej diety wystarczy, by wpłynąć na zaburzenie pamięci krótkotrwałej i koncentracji.
Nie bez znaczenia jest także materiał, z którego wykonane są butelki plastikowe wykorzystywane do przechowywania wód smakowych i nie tylko. Z wielu badań wynika, że obecność w butelkach PET chlorku antymonu wpływa na zaburzenia hormonalne. Badania pochodzące z 2007  roku dowodzą, że można uzyskać poprawę zachowania u dzieci autystycznych , gdy zastosuje się dietę bez sztucznych barwników i konserwantów.
Kwas benzoesowy zsyntetyzowany chemicznie jest substancja konserwującą, dodawaną powszechnie do wód smakowych. Może wywoływać astmę, pokrzywkę, nieżyt nosa, nadpobudliwość u dzieci.
Nie ma wątpliwości, że wody smakowe to marketingowa pułapka, w którą często wpadają rodzice i opiekunowie dzieci. Należy się zastanowić, czy dla zdrowia i prawidłowego rozwoju naszych pociech nie warto zwiększać świadomości i szukać alternatyw dla wód smakowych w postaci czystej zdrowej wody czy soków, ale o tym w następnym artykule.
Bibliografia:
FOODFORUM (czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu), luty-marzec 2018/s.114-116

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

POCZĄTEK 2025

IMPREZA KARNAWAŁOWA ŚWIETLICZAKÓW

WRZESIEŃ!