Zdrowie na talerzu





W związku z realizacją programu pt. „Baw się i ucz ! Świetlica szkolna przyjazna uczniowi”, rozpoczynamy cykl pogadanek na temat zdrowego odżywiania.

Pierwsze spotkanie z dziećmi odbyło się 09.01 i dotyczyło potrzeby spożywania warzyw w codziennej diecie, zawartych w nich witaminach, minerałach oraz innych substancjach odżywczych. Dzieci chętnie uczestniczyły w pogadance, rozpoznawały warzywa z obrazka oraz wypowiadały się na temat wartości odżywczych.
Z pogadanki uczniowie dowiedzieli się między innymi o tym, iż najnowsze badania naukowe udowodniły, że warzywa nie tylko są potrzebne w codziennej diecie, ale powinny być jej podstawą.
Warzywa są uważane za bardzo dobre źródło cennych składników odżywczych, których spożycie zapobiega rozwojowi wielu chorób i przyczynia się do dłuższego i zdrowszego życia. Wśród nich możemy wyróżnić m.in. błonnik pokarmowy regulujący perystaltykę jelit, witaminy antyoksydacyjne (A, C, E, β-karoten) chroniące organizm przed szkodliwymi skutkami stresu oksydacyjnego, składniki mineralne i polifenole. Dodatkowo warzywa charakteryzują się niską wartością energetyczną – np. średni pomidor dostarcza 32 kcal, średnia marchew 15 kcal, a duża papryka 64 kcal – dlatego pełnią istotną rolę w diecie dzieci u których zalecana jest redukcja masy ciała.
Ze względu na swoje wartości odżywcze warzywa  powinny stanowić podstawę żywienia. Zalecane dzienne spożycie warzyw  wynosi minimum 300 g, w  pięciu porcjach.  Jednak każda większa ilość spożytych warzyw dodatkowo wpływa korzystnie na zdrowie. Lekarze i dietetycy zalecają zdecydowanie większą ilość spożywanych porcji warzyw 7 do 10. Warzywa powinny stanowić składową każdego z 5 zalecanych posiłków w ciągu dnia lub stanowić samodzielny posiłek.
Najwięcej bioaktywnych składników odżywczych zawierają świeże warzywa, spożywane tuż po zbiorze. Jak  w takim razie zachować cenne witaminy i minerały na okres zimowy. Rozwiązaniem jest mrożenie warzyw tuż po zbiorze lub robienie z nich przetworów , które dodatkowo wzmacniają działanie prozdrowotne.  Zamrażanie polega na schłodzeniu produktu do temperatury co najmniej -18 C. Zamrożenie wody obniża jej aktywność i ogranicza możliwość przebiegu procesów biochemicznych i rozwój drobnoustrojów.
Pamiętajmy!
Przygotowując danie z wykorzystaniem mrożonek:
  •     nie odmrażamy wcześniej produktu, mrożonkę należy wrzucić do wrzątku,
  •     nie rozgotowujemy produktu, ponieważ obniża się przez to wartość odżywczą potrawy.
Należy pamiętać, aby codzienna dieta była urozmaicona i oparta na różnych rodzajach produktów spożywczych. Nie istnieje bowiem jeden produkt, który dostarczyłby wszystkich niezbędnych składników odżywczych w wystarczających ilościach. W związku z tym, w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się – oprócz warzyw także owoce – produkty zbożowe, mleczne, produkty będące źródłem białka (chude mięso i drób, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych) oraz tłuszcze roślinne. Dodatkowo ważne jest zastosowanie odpowiedniej obróbki kulinarnej w celu uniknięcia strat witamin i składników mineralnych z warzyw i owoców, ale o tym już w następnym artykule.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

POCZĄTEK 2025

IMPREZA KARNAWAŁOWA ŚWIETLICZAKÓW

WRZESIEŃ!