Zdrowie na talerzu
W związku z realizacją programu pt. „Baw się i
ucz ! Świetlica szkolna przyjazna uczniowi”, rozpoczynamy cykl pogadanek na
temat zdrowego odżywiania.
Pierwsze spotkanie z
dziećmi odbyło się 09.01 i dotyczyło potrzeby spożywania warzyw w codziennej
diecie, zawartych w nich witaminach, minerałach oraz innych substancjach
odżywczych. Dzieci chętnie uczestniczyły w pogadance, rozpoznawały warzywa z
obrazka oraz wypowiadały się na temat wartości odżywczych.
Z pogadanki uczniowie
dowiedzieli się między innymi o tym, iż najnowsze badania naukowe udowodniły,
że warzywa nie tylko są potrzebne w codziennej diecie, ale powinny być jej
podstawą.
Warzywa są uważane za
bardzo dobre źródło cennych składników odżywczych, których spożycie zapobiega
rozwojowi wielu chorób i przyczynia się do dłuższego
i zdrowszego życia. Wśród nich możemy wyróżnić m.in. błonnik pokarmowy
regulujący perystaltykę jelit, witaminy antyoksydacyjne (A, C, E, β-karoten)
chroniące organizm przed szkodliwymi skutkami stresu oksydacyjnego, składniki
mineralne i polifenole. Dodatkowo warzywa charakteryzują się niską
wartością energetyczną – np. średni pomidor dostarcza 32 kcal, średnia marchew
15 kcal, a duża papryka 64 kcal – dlatego pełnią istotną rolę
w diecie dzieci u których zalecana jest redukcja masy ciała.
Ze względu
na swoje wartości odżywcze warzywa powinny stanowić podstawę żywienia. Zalecane
dzienne spożycie warzyw wynosi minimum
300 g, w pięciu porcjach. Jednak
każda większa ilość spożytych warzyw dodatkowo wpływa korzystnie na zdrowie. Lekarze
i dietetycy zalecają zdecydowanie większą ilość spożywanych porcji warzyw 7 do
10. Warzywa powinny stanowić składową każdego z 5 zalecanych posiłków w ciągu
dnia lub stanowić samodzielny posiłek.
Najwięcej bioaktywnych
składników odżywczych zawierają świeże warzywa, spożywane tuż po zbiorze.
Jak w takim razie zachować cenne
witaminy i minerały na okres zimowy. Rozwiązaniem jest mrożenie warzyw tuż po
zbiorze lub robienie z nich przetworów , które dodatkowo wzmacniają działanie
prozdrowotne. Zamrażanie polega
na schłodzeniu produktu do temperatury co najmniej -18 C. Zamrożenie
wody obniża jej aktywność i ogranicza możliwość przebiegu procesów
biochemicznych i rozwój drobnoustrojów.
Pamiętajmy!
Przygotowując danie
z wykorzystaniem mrożonek:
- nie odmrażamy
wcześniej produktu, mrożonkę należy wrzucić do wrzątku,
- nie
rozgotowujemy produktu, ponieważ obniża się przez to wartość odżywczą
potrawy.
Należy pamiętać, aby
codzienna dieta była urozmaicona i oparta na różnych rodzajach
produktów spożywczych. Nie istnieje bowiem jeden produkt, który dostarczyłby
wszystkich niezbędnych składników odżywczych w wystarczających ilościach.
W związku z tym, w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się –
oprócz warzyw także owoce – produkty zbożowe, mleczne, produkty będące źródłem
białka (chude mięso i drób, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych) oraz
tłuszcze roślinne. Dodatkowo ważne jest zastosowanie odpowiedniej obróbki
kulinarnej w celu uniknięcia strat witamin i składników mineralnych
z warzyw i owoców, ale o tym już w następnym artykule.

Komentarze
Prześlij komentarz