Zajęcia kulinarne
Dnia 11.10 (piątek) w świetlicy szkolnej odbyły się zajęcia kulinarne. Dzieci pod opieką i nadzorem wychowawcy robiły kanapki.
Głównym celem zajęć było poznanie wartości odżywczych warzyw, kształtowanie zaradności życiowej podczas przygotowywania posiłku, wyrabianie w sobie odpowiednich nawyków żywieniowych, rozwijanie kreatywności, wyobraźni oraz nabywanie umiejętności współpracy w grupie.
Dzieci dowiedziały się jakie są korzyści ze spożywania drugiego śniadania, jak ważna jest zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce, soki oraz produkty zbożowe.
Po wskazówkach o bezpiecznym posługiwaniu się nożem dzieci przystąpiły do pracy. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, układały na nim wybrane przez siebie produkty. Następnie dzieci degustowały kanapki, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakuje posiłek zrobiony własnoręcznie. Mniam!





Komentarze
Prześlij komentarz